In This Issue

  • Hoş geldiniz!
  • Ürün Vitrini – Aspose.AdHoc
  • Aspose web içeriğini yönetmek için Sitefinity CMS kullanıyor
  • En yeni platformlar için Aspose.Words for .NET
  • Aspose.Cells for Reporting Services’in kullanıcı aracının yeni VBA tabanlı kullanıcı arabirimi
  • Aspose.Words for .NET ile DrawingML grafiklerini aktarma
  • Aspose.Slides for Reporting Services 1.1.5.0 çıktı
  • PPTX sunumlar içindeki slaytları klonlamak
  • Aspose.Pdf.Kit for Java’da dijital imza desteği
  • Aspose.Cells for .NET 4.4.3.0 çıktı
  • Aspose.Slides for Java’da bütünleşik OLE1 objeleri ve çift yönlü yazmayı desteği
  • Teknik Makale – Aspose bileşenleri ile Microsoft Office SharePoint Server 2007’yi kullanarak DOC’u PDF’e çevirmek
  • Teknik İpucu – uygulamalarınızda Aspose.Slides’ı nasıl etkili bir biçimde kullanabilirsiniz

Hoş geldiniz

Aspose bülteninin Mayıs 2008 sayısına hoş geldiniz! Bu ayki bültenimizde size vitrin ürünü Aspose.AdHoc hakkında açıklayıcı bilgiler vereceğiz. Ayrıca Aspose.Words, Aspose.Cells for Reporting Services, Aspose.Slides for Reporting Services, Aspose.Slides, Aspose.Pdf.Kit, and Aspose.Cells ürünlerimizin son sürümlerindeki yeni ve heyecan verici özelliklere göz atacağız. Aspose hakkındaki en son haberlerin yanı sıra aylık Teknik İpucu bölümünde, size Aspose.Slides’ı uygulamalarınızda nasıl etkili kullanacağınızı göstereceğiz. Teknik Makale’mizde Microsoft Office SharePoint Server 2007 ve Aspose bileşenleri kullanarak DOC dosyalarını nasıl PDF’e dönüştürebileceğinizi anlatacağız.

Ürün Vitrini – Aspose.AdHoc

Aspose.AdHoc Query Builder, aralarında basit ve hızlı arama ekranları oluşturmaya yarayan Ad Hoc raporlarının da bulunduğu pek çok farklı işlem için kullanılan bir ASP.NET bileşenidir. Geliştiricilerin tek yapması gereken Ad Hoc bileşenini sayfaya sürekleyip bırakmak ve veri kaynağı olarak bir DataTable objesi belirlemektir. Ad Hoc bileşeni veri kaynağı olarak DataTable kullandığı için, geliştiriciler hemen hemen her türlü veri tabanını rahatıkla kullanabilirler. Ad Hoc’un sunduğu çeşitli aktarım seçenekleri arasında; SQL sorgusu, Select komutu, Where komutu, Order By komutu, Filtered Data Object ve benzerlerini sayabiliriz. Lütfen AdHoc’un sizin için neler yapabileceğini görmek için vakit ayırıp, ücretsiz deneme sürümünü indiriniz.

Aspose web içeriğini yönetmek için Sitefinity CMS kullanıyor

Değerli müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için Aspose web sitesi geliştirildi. Sitemizdeki bazı modülleri Sitefinity CMS’e taşıdık. Yeni CMS, web sitesin modüllerinin kullanımının ve serişiminin daha kolay, görünüşünün ise daha ilgi çekici olmasını sağlıyor. Web sitemizi ziyaret ederek, tecrübelerinizi ve yorumlarınızı bizimle paylaşırsanız çok memnun oluruz. Konuyla ilgili daha fazla bilgi için bu blog başlığını inceleyebilirsiniz.

En yeni platformlar için Aspose.Words for .NET

Aspose.Words ile birlikte iki farklı DLL gelir. Bunlardan ilki .NET Framework 1.1 ve diğeri .NET Framework 2.0 içindir. .NET Framework 2.0 için olan DLL, aynu zamanda .NET Framework 3.0 ve .NET Framework 3.5 gerektiren x86 ve x64 sistemlerde, Microsoft Visual Studio 2008 için de kullanılabilir. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabileceğiniz iligli başlığı şuradan inceleyebilirsiniz. Aspose.Words, Windows Server 2008 Enterprise x64 altında da test edilmiş ve sorunsuz çalıştığı gözlemlenmiştir. Daha fazla bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Aspose.Cells for Reporting Services’in kullanıcı aracının yeni VBA
tabanlı kullanıcı arabirimi

[Aspose.Cells for Reporting Services][4] indirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için lütfen [resmi açıklama sayfasını][5] ve blog’daki ilgili başlığı ziyaret ediniz.

Aspose.Words for .NET ile DrawingML grafiklerini aktarma

[Aspose.Words][6] for .NET 5.1.0.0 sürümü çıktı. Yeni sürüm DOCX (Office Open XML) dosya türüne DrawingML grafikleri ekleme konusunda yenilikler içeriyor ve DrawingML türündeki bazı görselleri destekliyor. ODT (OpenODocument) olarak kaydetme özelliği de geliştirildi. Aynı zamanda artık HTML olarak kaydederken, HTML’in içine gömülmüş veya ayrı dosya olarak CSS aktarmak imakanı da destekleniyor. Bunun dışında bazı müşterilerimizin 64 bit Windows işletim sistemlerinde karşılaştıkları sorunları da çözdük. Buna ek olarak yeni sürümle farklı pek çok hata da giderilmiş oldu. Daha fazla bilgi için lütfen [resmi açıklama sayfasını][7] ve blog’daki ilgili başlığı ziyaret ediniz. Aspose.Words for .NET’in son sürümünü [buradan][8] indirebilirsiniz.

Aspose.Slides for Reporting Services 1.1.5.0 çıktı

[Aspose.Slides for Reporting Services][9] ziyaret ediniz. En son sürümünü [buradan][10] indirebilirsiniz.

PPTX sunumlar içindeki slaytları klonlamak

[Aspose.Slides][11] for .NET’ın son sürümü olan 2.8.3.0 çıktı. Kısa süre içinde 2.8.4.0 sürümü de yayınlandı. Yeni sürümde PPTX formatındaki sunumlar içerisindeki slaytların çoğaltılması destekleniyor. Ayrıca başıklar, dip notlar, slayt numaraları ve tüm otomatik üretilen tarihler ve benzeri konuların, ufak görseller, SVG ve PDF’lere eklenmesi özelliği de destekleniyor. Bu sürümde, PPTX dosya türünü okuma ve yazma işlemleri ile ilgili olarak pek çok iç geliştirme ve değişik hata düzeltmeleri de bu sürüme eklendi. Daha fazla bilgi için lütfen [ilk][12] ve [ikinci][13] resmi açıklama sayfalarını ziyaret ediniz. Aspose.Slides for .NET’in son sürümünü [buradan][14] indirebilirsiniz.

Aspose.Pdf.Kit for Java’da dijital imza desteği

[Aspose.Pdf.Kit for Java][15] ziyaret ediniz ve blog’daki ilgili başlığı okuyunuz. Aspose.Words for .NET’in son sürümünü [buradan][16] indirebilirsiniz.

Aspose.Cells for .NET 4.4.3.0 çıktı

[Aspose.Cells][17] for .NET’in 4.4.3.0 sürümü çıktı. Daha öncesinde de 4.4.2.0 sürümü çıkmıştı. Yeni sürüm formül hesaplama motorunda DAYS360 fonksiyonunu ve 2007 XLSM formatını destekliyor. Buna ek olarak iki yeni metod olan Cell.GetStyle ve Cell.SetStyle da bellek kulanımını optimize etmek amacıyla eklenmiş durumda. Bu sürümde ayrıca bazı geliştirmeler ve hata düzeltmeleri yer alıyor. Daha fazla bilgi için lütfen [ilk][18] ve [ikinci][19] resmi açıklama sayfalarını ziyaret edebilir ve blog’daki ilgili başlığı okuyabilirsiniz.. Aspose.Slides for .NET’in son sürümünü [buradan][20] indirebilirsiniz.

Aspose.Slides for Java’da bütünleşik OLE1 objeleri ve çift yönlü
yazmayı desteği

[Aspose.Slides][21] for Java’nın son sürümü olan 1.8.3.0 çıktı. Yeni sürüm bütünleşik OLE1 objeleri ve çift yönlü yazmayı destekliyor. Ayrıca TextFrame.getMetaCharacters() yardımıyla bir text çerçevesi içinde dilediğiniz sayıda meta karakter (slayt numaralarını, başlıkları, dipnot ve benzeri öğeleri temsil eder) desteği de eklenmiş durumda. Ayrıca başıklar, dip notlar, slayt numaraları ve tüm otomatik üretilen tarihler ve benzeri konuların, ufak görseller, SVG ve PDF’lere eklenmesi özelliği de destekleniyor. Bu sürümde ayrıca pek çok farklı geliştirme ve hata düzeltmesi de yer alıyor. En son sürümünü [buradan][22] indirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için lütfen [resmi açıklama sayfasını][23] ziyaret ediniz.

Teknik Makale – Aspose bileşenleri ile Microsoft Office SharePoint
Server 2007’yi kullanarak DOC’u PDF’e çevirmek

Bu makale, Microsoft Office SharePoint Server 2007’ye (MOSS), [Aspose.Words][24] ve [Aspose.Pdf][25] kullanarak nasıl DOC formatını PDF formarına dönüştürme (DOC2PDF) özelliği ekleyebileceğiniz anlatılıyor. Bu makalede Visual Studio kullanarak hazırlayacağınız bir konsol uygulaması ile Aspose bileşenleri kullanarak SharePoint için bir doküman dönüştürücü hazırlamanız için size adım adım yardımcı olacak. Bu makaledeki örneği takip ederek daha çok dosya türünü dönüştürme imkanınız da olacaktır. Makalenin tümünü İngilizce olarak şurada bulabilirsiniz.

Teknik İpucu – uygulamalarınızda Aspose.Slides’ı nasıl etkili bir biçimde kullanabilirsiniz

Hız iyileştirmeleri

Aspose.Slides’un sunumları yönetmek için pek çok özelliği bulunuyor. Bu özelliklerden bazıları hızlı işlem yapmak anlamında diğerlerinden daha etkiliyken, bazıları ise biraz daha fazla alıyor. Hız geliştirmeleri fikrinin arkasında, mümkün olan her yerde yavaş işlemleri, daha etkili alternatiflerle değiştirme mantığı yatıyor. Aşağıdakiler bu işlem için faydalı değiştirme işlemlerden bazıları:

  1. Şablonlardan sunum hazırlarken, bir sunumda ki slaydı bir diğerine kopyalamaktan kaçınmaya çalışın. Sunumu boşaltmak için bazen şablondan slaytları kopyalamaktansa, şablonu açıp gereksiz slaytları silmek daha iyi olabilir.

  2. Eğer bir kaç benzer slayta sahip bir sunum hazırlayacaksanız, tüm slaytları şablondan kopyalamaktan kaçının. Bunu sadece bir kez yapmalısınız ve daha sonra kopyalanmış slaytı sunumunuza eklemelisiniz. Yerel slaytları kopyalamak, sunumlar arasında kopyalamaktan daha etkilidir.

  3. Mümkün olduğu tüm koşullarda, sonradan sütunlar ve satırlar eklemek yerine tüm tabloyu bir defada yaratın. Bu bellek kullanımını düşürecektir.

  4. Hücreleri soldan sağa ve yukardan aşağıya olacak şekilde doldurun. Bunun dışındaki herhangi bir sıralama işlemi gözle görünür ölçüde yavaşlatacaktır.

Boyut iyileştirmeleri

Boyut ile ilgili tüm iyileştirmeler, sunumunuzu bir dosyaya veya akıma kaydettiğiniz anda Aspose.Slides tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. Bununla birlikte sunumunuzun boyutunu küçültmek için sizi de uygulayabileceğiniz bazı ek yöntemler mevcuttur:

  1. Kullanılmayan ana slaydı ve sayfaları silmeyi unutmayın.
  2. Sunum içinde aynı yazı tipleri ve görselleri tekrar kullanın.
  3. Eğer daha sonra kullanmayacaksanız, şekillerdeki alternatif metinleri silin.
  4. Ana slayt da önceden tanımlanmış şekiller ve görseller kullanın.
  5. Metin alanlarını mümkün olduğu kadar küçültün.

[4]: http://www.aspose.com/categories/ssrs-rendering-extensions/aspose.cells-for-reporting-services/default.aspx)’ın en son sürümü olan 1.1.1.0’da, MS Excel’de raporların tasarımını yapmak için kullanılan istemci aracında bazı değişiklikler gerçekleştirdik. Son değişikliklerde, kullanıcı arabirimini geliştirmek için VBA ve diğer özellikleri geliştirmek için C# kullandık. Bu sayede Excel PIA’e bağımlılığı ortadan kaldırarak, kurulum ve dağıtımı daha kolaylaşmış oldu. Alt rapor tasarımı, manuel rapor aralığı belirleme ve bütünleşik işaretçiler, bu sürümde diğer hata düzeltmeleri ile birlikte eklendi. En son sürümünü [buradan](http://www.aspose.com/community/files/52/ssrs-rendering-extensions/aspose.cells.reporting.services/default.aspx [5]: http://www.aspose.com/community/files/52/ssrs-rendering-extensions/aspose.cells.reporting.services/entry119466.aspx [6]: https://docs.aspose.com/display/wordsjava/Home [7]: http://www.aspose.com/community/files/51/file-format-components/aspose.words/entry119442.aspx [8]: https://docs.aspose.com/display/wordsjava/Home [9]: http://www.aspose.com/categories/ssrs-rendering-extensions/aspose.slides-for-reporting-services/default.aspx)’ın son sürümü olan 1.1.5.0 çıktı. Bu sürümde bağlantı aksiyonlarını dışa aktarma imakanı eklenmiş durumda. RDL tanımlamaları ile, artık bir rapordaki resim ve metin kutularına da bağlantı eklenebiliyor. Daha fazla bilgi için lütfen [resmi açıklama sayfasını](http://www.aspose.com/community/files/52/ssrs-rendering-extensions/aspose.slides.reporting.services/entry120373.aspx [10]: http://www.aspose.com/community/files/52/ssrs-rendering-extensions/aspose.slides.reporting.services/default.aspx [11]: http://www.aspose.com/categories/file-format-components/aspose.slides-for-.net-and-java/default.aspx [12]: http://www.aspose.com/community/files/51/file-format-components/aspose.slides/entry120792.aspx [13]: http://www.aspose.com/community/files/51/file-format-components/aspose.slides/entry119302.aspx [14]: http://www.aspose.com/community/files/51/file-format-components/aspose.slides/default.aspx [15]: http://www.aspose.com/categories/file-format-components/aspose.pdf.kit-for-.net-and-java/default.aspx)’nın son sürümü olan 2.0.0.0 çıktı. Bu sürümde dijital imza destekleniyor. Kullanıcılar artık PDF dokümanlarını dijital sertifika ile güvenli hale getirebilirler. Ayrıca aralarında metin, damga, eklenti gibi yorumşar ve açıklayıcı notların çıkartılması ve doldurulacak alanlarda ve damgalarda CJK yazı tipinin kullanılması desteği eklenmesi işlemleri gerçekleştirildi. Ayrıca farklı hatalar da bu sürümde düzeltildi. Daha fazla bilgi için lütfen [resmi açıklama sayfasını](http://www.aspose.com/community/files/51/file-format-components/aspose.pdf.kit/entry121423.aspx [16]: http://www.aspose.com/community/files/51/file-format-components/aspose.pdf.kit/default.aspx [17]: http://www.aspose.com/categories/file-format-components/aspose.cells-for-.net-and-java/default.aspx [18]: http://www.aspose.com/community/files/51/file-format-components/aspose.cells/entry121851.aspx [19]: http://www.aspose.com/community/files/51/file-format-components/aspose.cells/entry121168.aspx [20]: http://www.aspose.com/community/files/51/file-format-components/aspose.cells/default.aspx [21]: http://www.aspose.com/categories/file-format-components/aspose.slides-for-.net-and-java/default.aspx [22]: http://www.aspose.com/community/files/51/file-format-components/aspose.slides/default.aspx [23]: http://www.aspose.com/community/files/51/file-format-components/aspose.slides/entry123328.aspx [24]: https://docs.aspose.com/display/wordsjava/Home [25]: http://www.aspose.com/categories/file-format-components/aspose.pdf-for-.net-and-java/default.aspx